Op werkdagen vanaf 08.00 uur 's ochtends tot 17.00 uur 's middags kunt u ons in geval van spoed bereiken via ons algemene nummer (0512) 30 12 02 (keuze 1 spoed) of via de speciale spoedlijn (0512) 30 09 06
Verloskunde
Verloskundig actief
Mijn naam is Annemiek Bos-van der Meulen en ik ben werkzaam als huisarts. Daarnaast ben ik ook verloskundig actief. Dat wil zeggen dat ik ben opgeleid om zwangeren te begeleiden tijdens de zwangerschap (zowel thuis als poliklinisch), de bevalling en het kraambed.
Dit is ook mijn passie en ik vind het erg bijzonder om mensen terzijde te staan tijdens de ontwikkeling en de groei van de baby. Het is iedere keer weer bijzonder om te mogen helpen bij de bevalling en bij de geboorte van hun kindje aanwezig te mogen zijn en dit geeft mij ook weer veel energie en maakt mij enthousiast.
Ik werk nauw samen met alle leden van onze verloskundig samenwerkingsverband VSV “Kr8tig”uit Drachten.
In ons VSV zitten de gynaecologen, kinderartsen en klinische verloskundigen en de eerstelijns verloskundigen en de diverse kraamzorgbureaus uit de omgeving Drachten.
Bereikbaarheid
Voor de verloskunde zijn wij dag en nacht telefonisch bereikbaar via een speciaal daarvoor bestemd telefoonnummer. Bij de intake wordt dit met je besproken.
Zwanger
Afspraak maken
Zodra je zwanger denkt te zijn of een positieve zwangerschapstest hebt, kun je een afspraak op ons spreekuur maken. Ik zie je het liefst tussen 7 en 9 weken zwangerschaps duur. Als je nog geen foliumzuur slikt, kun je daar het beste alsnog mee beginnen.
De foliumzuurtabletjes van 0,5 mg kun je bij de assistente afhalen. Foliumzuur wordt door de meeste zorgverzekeraars niet vergoed. Je mag na tien weken zwangerschap stoppen met het slikken van foliumzuur.
Het beste is om de foliumzuur al te starten als je een kinderwens hebt en je bent gestopt met de anticonceptie.
Tevens krijg je op korte termijn informatie toegestuurd via de mail over zwangerschap en werk, geneesmiddelen en informatie over de verschillende vormen van prenatale screening.
Adviezen
Tijdens de zwangerschap kun je beter niet roken. Gebruik ook geen alcohol of drugs. Het is slecht voor de groei en ontwikkeling van de baby. Lichaamsbeweging en sporten is goed voor je en je krijgt vanzelf een seintje van de baarmoeder dat een en ander niet meer gaat. Zwemmen kun je bijvoorbeeld lang blijven doen.
Prenatale screening
U bent zwanger. U kunt laten onderzoeken of het kind in uw buik een aandoening heeft. Of een lichamelijke afwijking. We noemen dit prenatale screening.
Er zijn twee soorten screening:
1. Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPT (niet-invasieve prenatale test ).
2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.
U beslist zelf of u deze onderzoeken wilt laten doen.
Graag informeren wij u over de mogelijkheden van prenatale screening. Heeft u tijdens uw eerste bezoek aan ons gezegd dat u meer wilt weten over prenatale screening? Dan krijgt u hier een uitgebreid gesprek over (counseling).
Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl, de website over pre- en neonatale (na de geboorte ) screeningen.
Meer adviezen
Er zijn ziekten van de baby, zoals toxoplasmose, die gemakkelijk zijn te voorkomen door handschoenen te dragen bij tuinieren en schoonmaken van de kattenbak. Ook het eten van rauw vlees moet je vermijden en je moet de groenten en rauwkost goed wassen. De parasiet listeria komt voor een zachte witte Franse kazen welke van rauwe melk zijn gemaakt. Op deze kazen staat de vermelding "Au lait cru". In lever en orgaanvlees zit veel vitamine A, waardoor in hoge doseringen aangeboren afwijkingen kunnen voorkomen. Vermijd daarom orgaanvlees en lever en vitamine preparaten waar vitamine A in zit.
Controles
Eerste bezoek
Bij je eerste bezoek krijg je doorgaans een aantal vragen over deze zwangerschap en eventuele eerdere zwangerschappen, je eigen gezondheid, de gezondheid van je familieleden en je levenswijze. Ook krijg je de vraag of je je ongeboren kindje wilt laten onderzoeken op een aantal afwijkingen (prenatale screening,zie boven). Meestal vindt er ook onderzoek plaats: je bloeddruk wordt gemeten en er wordt een echo gemaakt om te kijken of de zwangerschap mooi in de baarmoeder zit en er een kloppend hartje wordt gezien.
De juiste termijn van de zwangerschap wordt bepaald middels echo tussen de 9-12 weken zwangerschap. Bloed prikken wordt rond 12 weken gedaan. In Nederland is het gebruikelijk bij alle zwangeren in het begin van de zwangerschap bloedonderzoek te doen. Bij elke zwangerschap wordt dit bloed onderzocht op de bloedgroep en rhesusfactor, irregulaire antistoffen, lues, rubella, hepatitis B en HIV. Mocht je bezwaren hebben tegen dit bloedonderzoek dan moet je dit even met ons bespreken. Eenmalig wordt ook gekeken naar de nier-en schildklierfunctie, je ijzervoorraad en prikken we de suiker mee. Mocht je kiezen voor de NIPT test dan kan deze gelijk bij bovenstaand bloedonderzoek worden meebepaald.
Volgende controles
Bij controles tijdens de zwangerschap wordt de groei van de baarmoeder nagegaan. Zo wordt gecontroleerd of de baby voldoende groeit. Na de derde maand wordt er naar de harttonen van de baby geluisterd. In de laatste maanden van de zwangerschap wordt de ligging van de baby bepaald. In de laatste weken wordt er gevoeld of het hoofd of de stuit van de baby indaalt in het bekken.
Bij elke controle wordt je bloeddruk gemeten. Een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap kan geen kwaad, maar geeft soms vervelende klachten, zoals duizeligheid. Een hoge bloeddruk maakt vaak extra zorg voor moeder en kind noodzakelijk.
Bij het bezoek wordt je gewicht gecontroleerd. Bij iedere controle graag een potje met urine meenemen. Er wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van eiwit, suiker en ook op blaasontsteking.
Hoe vaak controle?
- Na de eerste controle: om de vier weken;
- vanaf de 28e week: om de drie weken;
- vanaf de 34e week: om de twee weken;
- vanaf de 36e week : tot aan de bevalling elke week.
Na de bevalling
Kraamperiode
Na de bevalling kom ik de baby en de kraamvrouw thuis controleren. In de eerste week kun je mij regelmatig verwachten. De kraamverzorgster houdt medische gegevens bij van moeder en kind. Zij is degene die je kan helpen bij het verzorgen en voeden van de baby. Zij kan een helpende hand bieden bij kleine kwaaltjes en huishoudelijke taken.
We raden je aan om je vroeg te laten inschrijven bij een kraambureau. Kijk in je verzekeringspolis met welke kraamzorg organisatie de zorgverzekeraar een contract heeft. In onze praktijk zijn folders over kraamzorg aanwezig.
Voeding e.d.
Tijdens de zwangerschap maak je een keuze of je borstvoeding of flesvoeding wilt geven.
Meer informatie over borstvoeding
EHBO bij Baby's en Kinderen
Cursus EHBO Baby's en Kinderen
Jaarlijks belanden er duizenden kinderen op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis door een ongeluk. Veel van deze ongelukken kun je als ouder voorkomen of je kunt direct zelf handelen.
Als je maar weet wat je moet doen.
Bij de cursus EHBO bij Baby's en Kinderen leer je wat je kunt doen. Nu je zelf zwanger bent, is het een goed moment om te leren hoe je eerste hulp kunt verlenen bij je kind(eren) via de snelle en gemakkelijke cursus van iedereenEHBO.nl.
Wat kost dat?
Aan het volgen van deze cursus zijn kosten verbonden.
Voorkomen is beter dan genezen, en dat vinden veel zorgverzekeraars ook. Daarom wordt een EHBO-cursus meestal vergoed door jouw aanvullende zorgverzekering.
Op Thuisarts.nl vindt u informatie over ziekte en gezondheid. Medische informatie van uw huisarts voor thuis. Betrouwbaar, onafhankelijk en zonder reclame.
Mede dankzij onze deelname krijgen kinderen die opgenomen of behandeld worden in dit ziekenhuis gratis Het Beterboek van Bureau Méteau uitgereikt!