Verloskunde

Verloskundig actief

Huisartsenpraktijk De Valom is verloskundig actief. Wij proberen je zo goed mogelijk te begeleiden bij de zwangerschap, de bevalling en de periode van het kraambed. Tijdens de controles proberen wij je zo goed mogelijk te begeleiden en je op de bevalling voor te bereiden.

Veranderingen

Zwangerschap betekent een grote verandering in je leven en je lichaam. Wij gaan ervan uit dat zwangerschap en bevalling blijde gebeurtenissen moeten zijn waarop je met plezier terug kijkt.

Bevallen

Wij begeleiden zowel de bevalling thuis als poliklinisch in het ziekenhuis.

Verloskunde

Bereikbaarheid

Voor de verloskunde zijn wij dag en nacht telefonisch bereikbaar via een speciaal daarvoor bestemd telefoonnummer. Bij de intake wordt dit met je besproken.

Zwanger

Afspraak maken

Zodra je zwanger denkt te zijn of een positieve zwangerschapstest hebt kun je een afspraak op ons spreekuur maken. Als je nog geen foliumzuur slikt kun je daar het beste alsnog mee beginnen. De foliumzuurtabletjes van 0,5 mg kun je bij de assistente afhalen. Foliumzuur wordt niet vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Je mag na twaalf weken zwangerschap stoppen met het slikken van foliumzuur.

Adviezen

Tijdens de zwangerschap kun je beter niet roken. Gebruik ook geen alcohol of drugs. Het is slecht voor de groei en ontwikkeling van de baby. Lichaamsbeweging en sporten is goed voor je en je krijgt vanzelf een seintje van de baarmoeder dat een en ander niet meer gaat. Zwemmen kun je bijvoorbeeld lang blijven doen.

Prenatale screening

Je kunt je ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Dit onderzoek heet prenatale screening.

Er zijn twee onderzoeken: screening op down-, edwards- en patausyndroom en de 20 wekenecho. Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Je beslist zelf of je ze wilt.

Bij het eerste bezoek (de intake) krijg je de vraag of je deze onderzoeken wilt laten uitvoeren. Het is verstandig om je alvast te verdiepen in het hoe en waarom van deze onderzoeken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Meer informatie over onderzoek van mijn ongeboren kind

Meer adviezen

Er zijn ziekten van de baby, zoals toxoplasmose, die gemakkelijk zijn te voorkomen door handschoenen te dragen bij tuinieren en schoonmaken van de kattenbak. Ook het eten van rauw vlees moet je vermijden en je moet de groenten en rauwkost goed wassen. De parasiet listeria komt voor een zachte witte Franse kazen welke van rauwe melk zijn gemaakt. Op deze kazen staat de vermelding "Au lait cru". In lever en orgaanvlees zit veel vitamine A, waardoor in hoge doseringen aangeboren afwijkingen kunnen voorkomen. Vermijd daarom orgaanvlees en lever en vitamine preparaten waar vitamine A in zit.

Controles

Eerste bezoek

Bij je eerste bezoek krijg je doorgaans een aantal vragen over deze zwangerschap en eventuele eerdere zwangerschappen, je eigen gezondheid, de gezondheid van je familieleden en je levenswijze. Ook krijg je de vraag of je je ongeboren kindje wilt laten onderzoeken op een aantal afwijkingen (prenatale screening). Meestal vindt er ook onderzoek plaats: je bloeddruk word gemeten en als de zwangerschap al ongeveer 10 tot 12 week gevorderd is, wordt de grootte van de baarmoeder beoordeeld en proberen we het hartje van jouw kindje te horen. Tot slot wordt er met je afgesproken om een echo te laten maken en om bloed te laten prikken. Nederland is het gebruikelijk bij alle zwangeren in het begin van de zwangerschap bloedonderzoek te doen. Bij elke zwangerschap wordt dit bloed onderzocht op de bloedgroep en rhesusfactor, irregulaire antistoffen, lues, rubella, hepatitis B en HIV. Mocht je bezwaren hebben tegen dit bloedonderzoek dan moet je dit even met ons bespreken.

Volgende controles

Bij controles tijdens de zwangerschap wordt de groei van de baarmoeder nagegaan. Zo wordt gecontroleerd of de baby voldoende groeit. Na de derde maand wordt er naar de harttonen van de baby geluisterd. In de laatste maanden van de zwangerschap wordt de ligging van de baby bepaald. In de laatste weken wordt er gevoeld of het hoofd of de stuit van de baby indaalt in het bekken. Bij elke controle wordt je bloeddruk gemeten. Een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap kan geen kwaad, maar geeft soms vervelende klachten, zoals duizeligheid. Een hoge bloeddruk maakt vaak extra zorg voor moeder en kind noodzakelijk. Bij het bezoek wordt je gewicht gecontroleerd. Bij iedere controle graag een flesje ochtendurine meenemen. Er wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van eiwit en suiker.

Echo

Er zal je worden gevraagd om een echo te laten maken tussen 10 en 12 weken zwangerschap. Er wordt dan een beoordeling gemaakt van de vitaliteit van het vruchtje. Tevens wordt beoordeeld of de uitgerekende datum van de bevalling klopt.
Je kunt ook een nekplooimeting gecombineerd met bloedonderzoek bij de moeder laten doen. Hierbij wordt dan de kans berekend op bijvoorbeeld het krijgen van een kindje met het syndroom van Down. Wanneer je jonger bent dan 36 jaar zul je de kosten van dit combinatieonderzoek zelf moeten betalen. Is de kans hoog, dan kun je een vervolgonderzoek laten doen, zoals een herhaalecho of een vruchtwaterpunctie. Dit laatste is niet zonder risico.
Ten slotte kun je tussen 18 en 21 weken zwangerschapsduur een Structureel Echoscopisch onderzoek (SEO) naar afwijkingen bij het kindje laten doen. Dit onderzoek is voor elke zwangere toegankelijk en wordt door de verzekering vergoed.

Hoe vaak controle?

 • Na de eerste controle: om de vier weken;
 • vanaf de 28e week: om de drie weken;
 • vanaf de 34e week: om de twee weken;
 • vanaf de 36e week : tot aan de bevalling elke week.

Na de bevalling

Kraamperiode

Na de bevalling komen wij de baby en de kraamvrouw thuis controleren. In de eerste week kun je ons regelmatig verwachten. De kraamverzorgster houdt medische gegevens bij van moeder en kind. Zij is degene die je kan helpen bij het verzorgen en voeden van de baby. Zij kan een helpende hand bieden bij kleine kwaaltjes en huishoudelijke taken. We raden u aan je vroeg te laten inschrijven bij een kraambureau. Kijk in je verzekeringspolis met welke kraamzorg organisatie de verzekering een contract heeft. In onze praktijk zijn folders over kraamzorg aanwezig.

Voeding e.d.

Direct na de bevalling maak je een keuze over borst- of flesvoeding.

Meer informatie over borstvoeding

Het is prima de baby de eerste dagen bij je op de kamer te hebben. De baby hoort te slapen in het eigen bedje. Daarbij slaapt de baby afwisselend op de linker of de rechter zijde. Baby's voelen zich het beste bij de drie R's van rust, reinheid en regelmaat. In de buurt van een baby mag natuurlijk niet worden gerookt.

EHBO bij Baby's en Kinderen

Cursus EHBO Baby's en Kinderen

Jaarlijks belanden er duizenden kinderen op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis door een ongeluk. Veel van deze ongelukken kun je als ouder voorkomen of je kunt direct zelf handelen.
Als je maar weet wat je moet doen.

Bij de cursus EHBO bij Baby's en Kinderen leer je wat je kunt doen. Nu je zelf zwanger bent, is het een goed moment om te leren hoe je eerste hulp kunt verlenen bij je kind(eren) via de snelle en gemakkelijke cursus van iedereenEHBO.nl.

Wat kost dat?

Aan het volgen van deze cursus zijn kosten verbonden.

Voorkomen is beter dan genezen, en dat vinden veel zorgverzekeraars ook. Daarom wordt een EHBO-cursus meestal vergoed door jouw aanvullende zorgverzekering.

 • Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO)

  Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een website of app, waarin je informatie over je eigen gezondheid kan bijhouden. Zo kan je jouw medische gegevens eenvoudig verzamelen, beheren en delen. Ook kan je zelf gegevens toevoegen, zoals behandelingen, labuitslagen, medicatie en inentingen.

  Er zijn diverse PGO's met verschillende functies beschikbaar. U bepaalt zelf welke PGO u wilt gebruiken. CGM LIFE is de PGO van CompuGroup Medical. Deze werkt naadloos samen met het huisarts- en apotheekinformatiesysteem dat door onze praktijk wordt gebruikt en voldoet aan de strenge eisen van het MedMij-label.

  Klik op onderstaande link voor een actueel overzicht van PGO's die voldoen aan de strenge MedMij-voorwaarden en het MedMij-label mogen gebruiken.

 • Privacy

  De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is de nieuwe wet ter bescherming van privacy en persoonsgegevens. Op grond van deze
  wet heeft een organisatie die met persoonsgegevens werkt bepaalde plichten en heeft degene van wie de gegevens zijn bepaalde rechten. Naast deze algemene wet gelden specifieke regels voor de privacy in de gezondheidszorg. Deze regels staan onder andere vermeld in de Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). Onderstaand privacyreglement is bedoeld om u te informeren over uw rechten en onze plichten die gelden op grond van de AVG en de WGBO.

 • Praktijkfolder

  In de praktijkfolder vindt u belangrijke informatie over de praktijk en de apotheek.

  U kunt de folder hier bekijken. U kunt ook de assistente om een gedrukte praktijkfolder vragen.

  praktijkfolder.pdf

 • Online regelen
logo thuisarts.nl

Op Thuisarts.nl vindt u informatie over ziekte en gezondheid. Medische informatie van uw huisarts voor thuis. Betrouwbaar, onafhankelijk en zonder reclame.

Stacks Image 166148
Wij nemen deel aan het maatschappelijke zorgproject "Het BeterBoek" voor kinderen in Ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten.
Mede dankzij onze deelname krijgen kinderen die opgenomen of behandeld worden in dit ziekenhuis gratis Het Beterboek van Bureau Méteau uitgereikt!
Stacks Image 166269
Deze apotheekhoudende huisartsenpraktijk is LRQA multi-site gecertificeerd en voldoet aan de gestelde kwaliteitsnormen voor aantoonbaar goede huisartsen- en farmaceutische zorg.
Stacks Image 166116
Wij zijn een SEMH erkende leverancier van hulpmiddelenzorg op het gebied van diabetes, incontinentie, drinkvoeding en wondverzorging.

Waar vindt u ons?

Routebeschrijving naar Huisartsenpraktijk De Valom
Huisartsenpraktijk De Valom
Valom 19, 9247 AV Ureterp
Telefoon (0512) 30 12 02
Valom 19, 9247 AV Ureterp