Verloskunde

Verloskundig actief

Mijn naam is Annemiek Bos-van der Meulen en ik ben werkzaam als huisarts. Daarnaast ben ik ook verloskundig actief. Dat wil zeggen dat ik ben opgeleid om zwangeren te begeleiden tijdens de zwangerschap (zowel thuis als poliklinisch), de bevalling en het kraambed.
Dit is ook mijn passie en ik vind het erg bijzonder om mensen terzijde te staan tijdens de ontwikkeling en de groei van de baby. Het is iedere keer weer bijzonder om te mogen helpen bij de bevalling en bij de geboorte van hun kindje aanwezig te mogen zijn en dit geeft mij ook weer veel energie en maakt mij enthousiast.

Ik werk nauw samen met alle leden van onze verloskundig samenwerkingsverband VSV “Kr8tig”uit Drachten.
In ons VSV zitten de gynaecologen, kinderartsen en klinische verloskundigen en de eerstelijns verloskundigen en de diverse kraamzorgbureaus uit de omgeving Drachten.

Verloskunde

Bereikbaarheid

Voor de verloskunde zijn wij dag en nacht telefonisch bereikbaar via een speciaal daarvoor bestemd telefoonnummer. Bij de intake wordt dit met je besproken.

Zwanger

Afspraak maken

Zodra je zwanger denkt te zijn of een positieve zwangerschapstest hebt, kun je een afspraak op ons spreekuur maken. Ik zie je het liefst tussen 7 en 9 weken zwangerschaps duur. Als je nog geen foliumzuur slikt, kun je daar het beste alsnog mee beginnen.
De foliumzuurtabletjes van 0,5 mg kun je bij de assistente afhalen. Foliumzuur wordt door de meeste zorgverzekeraars niet vergoed. Je mag na tien weken zwangerschap stoppen met het slikken van foliumzuur.
Het beste is om de foliumzuur al te starten als je een kinderwens hebt en je bent gestopt met de anticonceptie.
Tevens krijg je op korte termijn informatie toegestuurd via de mail over zwangerschap en werk, geneesmiddelen en informatie over de verschillende vormen van prenatale screening.

Adviezen

Tijdens de zwangerschap kun je beter niet roken. Gebruik ook geen alcohol of drugs. Het is slecht voor de groei en ontwikkeling van de baby. Lichaamsbeweging en sporten is goed voor je en je krijgt vanzelf een seintje van de baarmoeder dat een en ander niet meer gaat. Zwemmen kun je bijvoorbeeld lang blijven doen.

Prenatale screening

U bent zwanger. U kunt laten onderzoeken of het kind in uw buik een aandoening heeft. Of een lichamelijke afwijking. We noemen dit prenatale screening.

Er zijn twee soorten screening:

1. Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPT (niet-invasieve prenatale test ).
2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

U beslist zelf of u deze onderzoeken wilt laten doen.

Graag informeren wij u over de mogelijkheden van prenatale screening. Heeft u tijdens uw eerste bezoek aan ons gezegd dat u meer wilt weten over prenatale screening? Dan krijgt u hier een uitgebreid gesprek over (counseling).

Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl, de website over pre- en neonatale (na de geboorte ) screeningen.

Meer adviezen

Er zijn ziekten van de baby, zoals toxoplasmose, die gemakkelijk zijn te voorkomen door handschoenen te dragen bij tuinieren en schoonmaken van de kattenbak. Ook het eten van rauw vlees moet je vermijden en je moet de groenten en rauwkost goed wassen. De parasiet listeria komt voor een zachte witte Franse kazen welke van rauwe melk zijn gemaakt. Op deze kazen staat de vermelding "Au lait cru". In lever en orgaanvlees zit veel vitamine A, waardoor in hoge doseringen aangeboren afwijkingen kunnen voorkomen. Vermijd daarom orgaanvlees en lever en vitamine preparaten waar vitamine A in zit.

Controles

Eerste bezoek

Bij je eerste bezoek krijg je doorgaans een aantal vragen over deze zwangerschap en eventuele eerdere zwangerschappen, je eigen gezondheid, de gezondheid van je familieleden en je levenswijze. Ook krijg je de vraag of je je ongeboren kindje wilt laten onderzoeken op een aantal afwijkingen (prenatale screening,zie boven). Meestal vindt er ook onderzoek plaats: je bloeddruk wordt gemeten en er wordt een echo gemaakt om te kijken of de zwangerschap mooi in de baarmoeder zit en er een kloppend hartje wordt gezien.

De juiste termijn van de zwangerschap wordt bepaald middels echo tussen de 9-12 weken zwangerschap. Bloed prikken wordt rond 12 weken gedaan. In Nederland is het gebruikelijk bij alle zwangeren in het begin van de zwangerschap bloedonderzoek te doen. Bij elke zwangerschap wordt dit bloed onderzocht op de bloedgroep en rhesusfactor, irregulaire antistoffen, lues, rubella, hepatitis B en HIV. Mocht je bezwaren hebben tegen dit bloedonderzoek dan moet je dit even met ons bespreken. Eenmalig wordt ook gekeken naar de nier-en schildklierfunctie, je ijzervoorraad en prikken we de suiker mee. Mocht je kiezen voor de NIPT test dan kan deze gelijk bij bovenstaand bloedonderzoek worden meebepaald.

Volgende controles

Bij controles tijdens de zwangerschap wordt de groei van de baarmoeder nagegaan. Zo wordt gecontroleerd of de baby voldoende groeit. Na de derde maand wordt er naar de harttonen van de baby geluisterd. In de laatste maanden van de zwangerschap wordt de ligging van de baby bepaald. In de laatste weken wordt er gevoeld of het hoofd of de stuit van de baby indaalt in het bekken.

Bij elke controle wordt je bloeddruk gemeten. Een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap kan geen kwaad, maar geeft soms vervelende klachten, zoals duizeligheid. Een hoge bloeddruk maakt vaak extra zorg voor moeder en kind noodzakelijk.

Bij het bezoek wordt je gewicht gecontroleerd. Bij iedere controle graag een potje met urine meenemen. Er wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van eiwit, suiker en ook op blaasontsteking.

Hoe vaak controle?

 • Na de eerste controle: om de vier weken;
 • vanaf de 28e week: om de drie weken;
 • vanaf de 34e week: om de twee weken;
 • vanaf de 36e week : tot aan de bevalling elke week.

Na de bevalling

Kraamperiode

Na de bevalling kom ik de baby en de kraamvrouw thuis controleren. In de eerste week kun je mij regelmatig verwachten. De kraamverzorgster houdt medische gegevens bij van moeder en kind. Zij is degene die je kan helpen bij het verzorgen en voeden van de baby. Zij kan een helpende hand bieden bij kleine kwaaltjes en huishoudelijke taken.

We raden je aan om je vroeg te laten inschrijven bij een kraambureau. Kijk in je verzekeringspolis met welke kraamzorg organisatie de zorgverzekeraar een contract heeft. In onze praktijk zijn folders over kraamzorg aanwezig.

Voeding e.d.

Tijdens de zwangerschap maak je een keuze of je borstvoeding of flesvoeding wilt geven.

Meer informatie over borstvoeding

EHBO bij Baby's en Kinderen

Cursus EHBO Baby's en Kinderen

Jaarlijks belanden er duizenden kinderen op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis door een ongeluk. Veel van deze ongelukken kun je als ouder voorkomen of je kunt direct zelf handelen.
Als je maar weet wat je moet doen.

Bij de cursus EHBO bij Baby's en Kinderen leer je wat je kunt doen. Nu je zelf zwanger bent, is het een goed moment om te leren hoe je eerste hulp kunt verlenen bij je kind(eren) via de snelle en gemakkelijke cursus van iedereenEHBO.nl.

Wat kost dat?

Aan het volgen van deze cursus zijn kosten verbonden.

Voorkomen is beter dan genezen, en dat vinden veel zorgverzekeraars ook. Daarom wordt een EHBO-cursus meestal vergoed door jouw aanvullende zorgverzekering.

 • Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO)

  Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een website of app, waarin je informatie over je eigen gezondheid kan bijhouden. Zo kan je jouw medische gegevens eenvoudig verzamelen, beheren en delen. Ook kan je zelf gegevens toevoegen, zoals behandelingen, labuitslagen, medicatie en inentingen.

  Er zijn diverse PGO's met verschillende functies beschikbaar. U bepaalt zelf welke PGO u wilt gebruiken.

  Klik op onderstaande link voor een actueel overzicht van PGO's die voldoen aan de strenge MedMij-voorwaarden en het MedMij-label mogen gebruiken.

 • Privacy

  De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is de nieuwe wet ter bescherming van privacy en persoonsgegevens. Op grond van deze
  wet heeft een organisatie die met persoonsgegevens werkt bepaalde plichten en heeft degene van wie de gegevens zijn bepaalde rechten. Naast deze algemene wet gelden specifieke regels voor de privacy in de gezondheidszorg. Deze regels staan onder andere vermeld in de Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). Onderstaand privacyreglement is bedoeld om u te informeren over uw rechten en onze plichten die gelden op grond van de AVG en de WGBO.

 • Praktijkfolder

  In de praktijkfolder vindt u belangrijke informatie over de praktijk en de apotheek.

  U kunt de folder hier bekijken. U kunt ook de assistente om een gedrukte praktijkfolder vragen.

  praktijkfolder.pdf

 • Online regelen
logo thuisarts.nl

Op Thuisarts.nl vindt u informatie over ziekte en gezondheid. Medische informatie van uw huisarts voor thuis. Betrouwbaar, onafhankelijk en zonder reclame.

Stacks Image 166148
Wij nemen deel aan het maatschappelijke zorgproject "Het BeterBoek" voor kinderen in Ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten.
Mede dankzij onze deelname krijgen kinderen die opgenomen of behandeld worden in dit ziekenhuis gratis Het Beterboek van Bureau Méteau uitgereikt!
Stacks Image 166269
Deze apotheekhoudende huisartsenpraktijk is LRQA multi-site gecertificeerd en voldoet aan de gestelde kwaliteitsnormen voor aantoonbaar goede huisartsen- en farmaceutische zorg.
Stacks Image 166116
Wij zijn een SEMH erkende leverancier van hulpmiddelenzorg op het gebied van diabetes, incontinentie, drinkvoeding en wondverzorging.

Waar vindt u ons?

Routebeschrijving naar Huisartsenpraktijk De Valom
Huisartsenpraktijk De Valom
Valom 19, 9247 AV Ureterp
Telefoon (0512) 30 12 02
Valom 19, 9247 AV Ureterp